Lamsgehaktballetjes in een saus van tomaat en Feta
Bereidingstijd
Aantal personen
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
• 500 g lamsgehakt
• 1 grote ui, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• 150 g vers paneermeel
• 2 eieren
• 1 tl gemalen koriander
• 1 el gedroogde oregano
Voor de tomatensaus
• 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
• 1 el tomatenpuree
• 300 ml passata
• 1 blik gepelde tomaten, 400g
• 1 el zachte bruine suiker
• 1 el balsamicoazijn
• 200 g Dodoni Feta
• Extra vierge olie om in te frituren
• Een paar blaadjes basilicum
Bereiding
Om de tomatensaus te maken, breng je een koekenpan op middelhoog vuur en voeg je 2-3 eetlepels olijfolie toe. Fruit de gesnipperde uien 4-5 minuten tot ze glazig zijn en voeg de gesnipperde knoflook toe. Nog 2 minuten zachtjes door bakken.
Voeg de tomatenpuree toe en roer een minuut voordat je de passata, tomaat, bruine suiker en balsamicoazijn en tijmblaadjes er bij doet. Roer, breng aan de kook en zet het vuur onmiddellijk lager. Bedek de pan en kook de saus langzaam in gedurende ongeveer 20 minuten, af en toe roerend. Breng op smaak met peper en zout.
Terwijl de tomatensaus kookt, maak je de gehaktballen.
Meng in een kom het gehakt, de gesnipperde ui en knoflook, paneermeel, eieren, koriander en oregano. Kruid met peper en zout. Draai kleine balletjes. Breng een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg olijfolie toe. Wanneer de olie heet is, doe je de balletjes erin. Zet het vuur lager en bak de gehaktballen een paar minuten rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Doe je de saus in een ovenschaal, schep de gehaktballetjes in de saus en kruimel de feta erover. Bestrooi met wat chilivlokken en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Bestrooi daarna met wat verse basilicumblaadjes. Serveer met frietjes of stokbrood.
TIP!